Het wordt veelvuldig gezegd: ”sporten is gezond”. Dit betekent ook zeker op jonge leeftijd. Het vroeg beginnen met actief sporten vormt een basis voor je motorische ontwikkeling. Een kind dat op jonge leeftijd is begonnen met sporten heeft ook een veel grotere kans op slagen in een atletisch carrière. Het maakt ook mogelijk om probleemloos te blijven sporten op latere leeftijd. Daarom is de The Little Gym met lessen in turnen in Amsterdam een goed voorbeeld waar kinderen zich op jonge leeftijd een goede basis leggen voor een sportieve toekomst.

Motorisch ontwikkelen

Door de motoriek van je lichaam goed te leren kennen word je motorisch competent. Je leert in feite jezelf goed kennen. Door op jonge leeftijd je motoriek te ontwikkelen leg je een basis voor een potentiële en sportieve toekomst. Daarnaast legt het ook de basis om motivatie te behouden om ook op latere leeftijd te blijven sporten. Sporten heeft dus op jonge leeftijd al een grote impact in je mentale gesteldheid en motorische ontwikkeling.

De voordelen van jongs af aan sporten 

De voordelen om op jonge leeftijd te beginnen met sporten kunnen nog veel breder getrokken worden. Zo heeft dagelijkse beweging en een actieve houding positief effect op de gezondheid van een kind. Daarnaast ontwikkelt een kind ook sociale vaardigheden. Door veel om te gaan met leeftijdgenootjes is dit ten goede voor de ontwikkeling van onder meer gedrag en taalvaardigheid. Dankzij het vele sporten bouwt een kind ook een goede conditie op. Kinderen voelen zich simpelweg ‘lekker in hun vel’.

Tekortkomingen door niet te sporten

Het is altijd aan te raden om je kinderen te laten sporten. Ook al vinden ze dit in het begin misschien niet altijd leuk. Voor elk kind is er wel een sport te vinden waarbij genoeg beweging te vinden is. Er zijn een aantal nadelen wanneer een kind niet vroeg begint met sporten, namelijk:

  • Minder ontwikkeld motoriek
  • Grotere kans om overgewicht te krijgen
  • Het is lastiger om op latere leeftijd alsnog goed mee te komen in sportactiviteiten

Wanneer kinderen sporten krijgen ze ook een competitieve drijfveer om te winnen en om uitdagingen aan te gaan. Deze drijfveer kan zich vertalen in andere leerprocessen zoals in het onderwijs. Wanneer een kind deze drijfveer niet leert kennen kan dit een verhoogde kans op concentratieproblemen veroorzaken. Daarnaast is het lastiger om je toe te wijden aan sportieve uitdagingen op latere leeftijd.

Pin It on Pinterest