Verloskundige woerden

3 vragen over kindertanden beantwoord

Geplaatst op

Als je een kindje hebt gekregen dan zit je vaak met veel vragen, vooral als het je eerste kindje is. We helpen je graag met het beantwoorden van een aantal van je vragen over de kindertandjes. Want wanneer moet je bijvoorbeeld met je kindje voor het eerst naar de tandarts Utrecht? En wat voor soort tandenborstel kun je het beste gebruiken? Lees snel verder voor alle antwoorden. 

Wanneer krijgt mijn kind de eerste tand? 

De eerste melktand verschijnt vaak als je kindje ongeveer 6 maanden oud is. Voor je 30ste ‘moet’ je alle 20 melktanden hebben of hebben gehad. De eerste ‘volwassen’ kiezen verschijnen vaak als je kindje 6 jaar oud is. Ook begint het uitvallen van de melktandjes vaak rond de 6de of 7de levensjaar van je kind. Volwassentanden en kiezen vervangen deze tanden. Vaak vallen eerst de voorste ondertanden eruit, gevolgd door de voortanden aan de bovenkant. Houdt er rekening mee dat alle kinderen verschillend zijn en zich op hun eigen snelheid ontwikkelen, dit geldt ook voor het krijgen van melk- en volwassentanden. 

Wanneer moet ik met mijn kindje naar de tandarts? 

Het is verstandig om je kindje op jonge leeftijd al mee te nemen naar de tandarts, om in eerste instantie te kunnen wennen aan de geluiden, geuren en de omgeving. Zo kan je kindje voorbereid worden voor toekomstige bezoeken. We raden aan om voor je kindje zelf een afspraak te maken bij de tandarts als zij/hij kindertandjes krijgt.  

Hoe moet je de tanden van je kind schoon maken?

Ook al je kindje nog maar 1 tandje heeft is het verstandig om te beginnen met poetsen. Koop een tandenborstel die speciaal gemaakt is voor kinderen, deze zijn vaak kleiner en zachter dan de tandenborstels voor volwassenen. Gebruik een klein beetje fluoride tandpasta en poets de tand(en) van je kind. Als je kind ouder wordt en zelf zijn/haar tanden wilt poetsen zorg er dan altijd voor dat je erbij bent of het gebit even controleert, om gaatjes op jonge leeftijd te voorkomen. 

Zorg er daarnaast voor dat ze de tandpasta altijd uitspugen en laat ze hun mond niet met water spoelen. Door niet te spoelen zorg je ervoor dat de fluoride langer op de tandjes blijven zitten. Maak er een gewoonte van om minimaal 2x per dag te poetsen: ’s ochtends en ’s avonds voor 2 minuten per poetsbeurt. Zo blijven de tanden mooi en gezond!

Gerelateerde berichten

Over ons

We bieden je informatieve blogs over verloskunde en meer.

Contactgegevens

Via info @ verloskundigenwoerden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden