Geplaatst op
Je hebt blauwe of paarse uitpuilende aders op je benen en je bent zwanger. Vraag je je af wat je moet doen? Als de spataderen ongemak veroorzaken tijdens de zwangerschap is aan te raden een dokter of kliniek te bezoeken die gespecialiseerd is in spataderen. Zij bespreken dan graag de mogelijkheden over het behandelen van spataderen met je.
Wat veroorzaakt spataderen tijdens je zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap loop je een hoger risico om spataderen te krijgen, omdat:
- Er stroomt een verhoogd hoeveelheid bloed door je aderen, waardoor ze meer aan het werk moeten dan normaal.
- Je hebt een hoger niveau van progesteron (zwangerschapshormoon) in je lichaam waar de wanden van je aderen meer ontspannen. Zo krijgen aderen de kans om makkelijker op te zwellen.
- Je groter wordende baarmoeder die tegen de aderen rondom de bekken duwt. Voor de aderen in je benen wordt het moeilijker om het bloed af te voeren.
Waarom zou je spataderen laten behandelen?
Het behandelen van spataderen kan naast een esthetische reden ook de volgende symptomen verminderen:
- Opgezwollen voeten, benen of enkels
- Een ongemakkelijk en zwaar gevoel in de benen
- Beenkrampen of kloppende en jeukende enkels
- Verkleurde huid rondom je aderen
Wat kun je zelf doen tijdens de zwangerschap om problemen met spataderen tegen te gaan?
Chirurgische behandelingen worden tijdens de zwangerschap sterk afgeraden, omdat er wel wat risico’s aan verbonden zijn. Toch kun je op verschillende manieren veilig iets aan je spataderen doen, namelijk:
Sporten: Ga wandelen of doe andere oefeningen waarmee je gebruik maakt van je beenspieren, dit helpt het bloed in de benen makkelijker te transporteren. Bespreek met je verloskundige welke oefeningen geschikt voor je zijn.
Draag platte schoenen: Draag fijne en comfortabele schoenen. Hakken zien er mooi uit, maar maken het voor de beenspieren moeilijker om het bloed door je aderen te laten stromen.
Draag kousen: Ondersteuning voor een verhoogde druk in de aderen kun je krijgen door steunkousen aan te trekken. Draag ze de hele dag tijdens de zwangerschap. Als je gaat slapen kun je ze uit doen.
Let op wat je eet: Dit betreft zowel je gewicht als het zoutgehalte. Als je zwanger bent kom je zo goed als altijd wel een aantal kilo’s aan, maar zorg dat je zelf niet door verkeerd te eten nog meer aankomt dan ‘nodig.’ Het eten van zout trekt vocht in je bloedvaten waardoor de druk in je aderen toeneemt. Overtollig vocht met daarbij opgezwollen benen, enkels etc. kan een gevolg zijn. Drink daarom veel water, om je vochtbalans op peil te houden en let erop dat je niet te veel zout eet.